ßßß Cookit - przepis na Gotowe danie podajemy z gotowanym ryżem.

Gotowe danie podajemy z gotowanym ryżem.

nazwa

Wykonanie

Podaję sposób przygotowania w garnku ciśnieniowym. Można przygotować to danie w zwykłym garnku, trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym namoczeniu soczewicy - min. 6 godzin.
Niezbędne składniki:
1/2 szklanki łuskanej czarnej soczewicy (urad chilka dal)
1/4 szklanki chana dal (żółta soczewica łuskana)
1/2 szklanki czerwonej fasolki z puszki
2 łyżki oliwy
2-3 cm kawałek pokrojonego drobno imbiru
6-8 ząbków czosnku (posiekanego)
średnia cebula
1 zielone chilli
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka czerwonego chilli
1, 5 łyżeczki soli
2 łyżki zielonej kolendry
1 łyżeczka liści kozieradki
3 łyżki masła
2 średnie pomidory
Sposób przygotowania:
Do garnka ciśnieniowego lub rodla wlewamy olej i podgrzewamy. Wrzucamy kumin, a pochwili posiekaną drobno cebulę, imbir i czosnek - smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i umyte soczewice, czerwoną fasolke i posiekane zielone chilli. Dodajemy resztę przypraw i masło. Wlewamy 1,5 szklanki wody i zamykamy garnek. Gotujemy na małym płomieniu do 3-4 gwizdków. Odstawiamy, kiedy zejdzie ciśnienie ostrożnie otwieramy garnek. Ponownie włączamy mały płomień i dokładnie mieszamy dal, aż powstanie gładka kremowa masa. W zwykłym garnku gotujemy pod przykryciem często mieszając do czasu aż soczewice będą miękkie.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/dhaabay-di-dal-kremowe-i-pikantne-danie.html