Wykonanie
Podaję sposób przygotowania w garnku ciśnieniowym. Można przygotować to danie w zwykłym garnku, trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym namoczeniu
soczewicy - min. 6 godzin.Niezbędne składniki:1/2 szklanki łuskanej czarnej
soczewicy (urad
chilka dal)1/4 szklanki chana dal (
żółta soczewica łuskana)1/2 szklanki
czerwonej fasolki z puszki2 łyżki
oliwy2-3 cm kawałek pokrojonego drobno
imbiru6-8 ząbków
czosnku (posiekanego)średnia
cebula1
zielone chilli1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka
czerwonego chilli1, 5 łyżeczki
soli2 łyżki
zielonej kolendry1 łyżeczka liści
kozieradki3 łyżki
masła2 średnie
pomidorySposób przygotowania:Do garnka ciśnieniowego lub rodla wlewamy
olej i podgrzewamy. Wrzucamy kumin, a pochwili posiekaną drobno
cebulę,
imbir i
czosnek - smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i umyte
soczewice,
czerwoną fasolke i posiekane
zielone chilli. Dodajemy resztę przypraw i
masło. Wlewamy 1,5 szklanki
wody i zamykamy garnek. Gotujemy na małym płomieniu do 3-4 gwizdków. Odstawiamy, kiedy zejdzie ciśnienie ostrożnie otwieramy garnek. Ponownie włączamy mały płomień i dokładnie mieszamy dal, aż powstanie gładka kremowa masa. W zwykłym garnku gotujemy pod przykryciem często mieszając do czasu aż
soczewice będą miękkie.