ßßß Cookit - przepis na Miętowa pasta z groszku i avocado.

Miętowa pasta z groszku i avocado.

nazwa

Wykonanie

Jako smarowidło do pieczywa? "Pesto" do makaronu (z boczkiem np.)? A może zamiast tłuczonych ziemniaków do soczystego steka albo delikatnej ryby? Wybór pozostawiam Wam. U mnie było grane z pieczywem i ricottą oraz z makaronem i chrupiącym bekonem. Do rybki też to przyrządzę. Pycha!
Składniki:
szklanka mrożonego groszku (ten z puszki się do tego nie nadaje)
jedno spore avocado
8 dużych listków mięty
plasterek masła czosnkowego lub łyżka masła i mały ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zamrożony groszek przesmażcie na maśle z czosnkiem przez kilka minut aż się rozmrozi i zmięknie. Przełóżcie go do blendera i dodajcie obrane avocado, miętę oraz sok z cytryny. Zmiksujcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/07/mietowa-pasta-z-groszku-i-avocado.html