Wykonanie
Trochę się ociągałam w tym tygodniu z przepisami. Z różnych powodów. Głównie przez to, że w weekend miałam lenia i nie miałam weny do gotowania, a jeśli już coś przygotowałam, to
potem trwało zanim wzięłam się za obróbkę zdjęć. Od wczoraj natomiast bez reszty jestem pochłonięta lekturą. Książka ma 606 stron. Zaczęłam czytać wczoraj a już kończę 550-tą stronę. Czas jednak choć na chwilę wrócić na ziemię;)Zatem przestawiam Wam kolejną propozycję
śniadaniową...myślę, że idealną na zbliżający się weekend, kiedy możemy dłużej pospać i zjeść śniadanie spokojnie, bez pośpiechu towarzyszącego (mnie zdecydowanie) każdego poranka, kiedy to w amoku prawie, wybiegamy do pracy zastanawiając się czy czegoś nie zapomnieliśmy, skutecznie podświadomie usuwając z tej listy śniadanie.
Składniki: na 12-15 sztuk1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
mąki pszennejjedno
jajko4 łyżki
cukru pudru1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:W misce roztrzepcie
jajko z
mlekiem po czym dodajcie
mąkę i resztę suchych składników. Dokładnie wymieszajcie aby uzyskać gładkie ciasto konsystencji gęstej
śmietany. Na końcu dodajcie roztopione
masło i całość wymieszajcie. Smażcie naleśniki na suchej nieprzywierającej patelni. Bądźcie czujni, gdyż smażą się w ekspresowym tempie!;)Do podania:
marmolada pomarańczowa,
jogurt z
brzoskwiniami,
cukier puder, świeże
owoce,
miód.