Wykonanie
Home »
makaron »
makarony » obiad »
parmezan » parmigiano » pasta » reggiano »
ser »
sery » słone » spaghetti » szybkie » wytrawne » Spaghetti z sosem
parmezanowympiątek, 21 marca 2014
Jako, że nadal jestem we Włoszech, wciąż mam okazję cieszyć się tutejszą kuchnią i przepisami. Dziś postanowiłam zrobić bardzo proste, szybkie danie. Na półce stała
mąka oraz czarny
makaron barwiony sepią z kałamarnicy, natomiast w lodówce zastałam
parmezan,
mleko i
masło...Okazało się, że posiadając jedynie niewielką ilość składników można wyczarować coś naprawdę smacznego. Padło na 'Spaghetti con crema al Parmigiano Reggiano' ...Składniki: (na ok. 4 porcje)pół litra
mleka,200 g
Parmezanu (Parmigiano Reggiano),
oregano,50 g
mąki,50 g
masła,250 g
makaronu spaghetti,Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.W ronelku rozpuścić
masło, zmieszać z
mąką,
oregano i
mlekiem, zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć zmieszać z potartym
parmezanem, podgrzewać aż do rozpuszczenia
sera.Sosem polać
makaron, wierzch ozdobić tartym
serem.Smacznego!