ßßß Cookit - przepis na Sernik straciatella

Sernik straciatella

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś spyta jakie lody lubię najbardziej odpowiem bez wahania- Straciatella!
Właśnie dlatego, w ramach eksperymentu powstał ten sernik, o moim ulubionym śmietankowo-czekoladowym smaku... Delikatny, rozpływający się w ustach, z kawałkami najpyszniejszej czekalady- bajka!
Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 26 cm)
Spód:
10-11 łyżek miękkiego masła,
8-9 łyżek cukru,
5,5 łyżki kakao,
225 g mąki pszennej
Masa serowa:
880 g twarogu,
150 g drobnego cukru do wypieków,
4 jajka,
4,5- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
230 ml szklanki śmietanki 30%,
80 g gorzkiej czekolady,
90 g mlecznej czekolady
Polewa:
100 g czekolady mlecznej,
100 g czekolady gorzkiej,
150-170 g śmietanki 30 %
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Wykonanie:
Spód:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao i mąkę.
Formę wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.
Wyrobioną kruszonkę rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać.
Masa serowa
W osobnej misce twaróg zmieszać z cukrem i mąką, dodać jajka, śmietankę. Miksować aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzyć sernika).
Czekolady posiekać na małe kawałeczki, dodać do masy, wymieszać, wylać na spód.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 1 godzinę 20 minut (ja piekłam dłużej). Ciasto jest dość rzadkie dlatego wymaga dłuższego pieczenia. Warto po godzinie przykryć je z wierzchu folią aluminiową, by góra się nie przypaliła.
Po upieczeniu sernik studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekolady roztowić w kąpieli parowej, zmieszać ze śmietanką, mieszać aż masa zrobi się błyszcząca i jednolita. Wylać na przestudzony sernik, rozprowadzić równomiernie.
Gotowy sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Aha! Dostąpiłam zaszczytu i zostałam nominowana do Liebster Blog Award, za co niezmiernie dziękuję. Jest mi bardzo miło :)
Nominowała mnie właścicielka bloga: http://www.kawaiczekolada.pl
„Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”.
Odpowiedzi na zadanie mi pytania:
1. Mój ulubiony deser to lody!
2. Moja ulubiona przyprawa to oregano
3. Moja kulinarna przygoda zaczęła się od momentu kiedy mama przedstawiła mnie thermomiksowi 4. Uwielbiam gotować, bo łączę przyjemne z pożytecznym.
5. Prowadzę blog, bo uwielbiam robić zdjęcia ładnych potraw i deserów.
6. Moim największym marzeniem jest zdobywanie osiągnięć w dziedzinie jeździectwa.
7. Nie wyobrażam sobie kuchni bez piekarnika!
8. W kuchni inspiruje mnie piękny design przyrządów kuchennych.
9. Chili to dla mnie cudowny dodatek do czekolady!
10. Zimą najczęściej gotuję letnie potrawy.
11. Najbardziej chciałabym/ chciałbym spróbować świerszcza.
Moje pytania:
1. Bez jakiego produktu nie mógłbyś/abyś żyć?
2. Jakie jest najdziwniejsze połączenie smaków, którego próbowałeś/łaś?
3. Jakie jest Twoje życiowe motto?
4. Czy wolisz książki, czy ich ekranizacje?
5. Jaki kraj chciałbyś/łabyś zwiedzić?
6. Co byłoby ostatnią rzeczą zrobioną przez Ciebie w życiu?
7. Jaki przyrząd kuchenny jest najważniejszy?
8. Czy przemawia do Ciebie połączenie herbaty z mlekiem?
9. Jak często gotujesz?
10. Jaka kuchnia jest Twoją ulubioną?
11. Czy lubisz sushi?
Blogi, które nominuję:
http://magnolia0joaska.blogspot.com/
http://gogusiowo.blogspot.com/
http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/
http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/
http://mojagaleriasmaku.blogspot.com/
http://aniolywkuchni.blogspot.com/
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
http://mozeupiekeciastka.blogspot.com/
http://mojepasje-mojswiat.blogspot.com/
http://jacekwkuchni.blogspot.com/
http://navynut.blogspot.com/
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html