Wykonanie
Ostatnio na sklepowej półce przyciągnęły moją uwagę pewne słoiki. Od razu pomyślałam, że musze je
mieć, niezależnie od tego kiedy
będę miała okazję je wykorzystać. Kupiłam. Po jakimś czasie w końcu wymyśliłam deser, który w tych naczyniach mógł prezentować się ciekawie. Oto moja propozycja na przekładane muffinowe ciasto, które z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.Składniki:Na ciasto:140 g
cukru pudru,2
jajka,115 g
mąki,łyżka
cynamonu,łyżka skondensowanego
mleka,115 g
masła,łyżeczka ekstraktu z
waniliiKrem różowy:200 g
śmietanki kremówki,6-8 łyżek
cukru pudru,200 g
mascarpone,
syrop malinowyKrem biały:200 g
śmietanki kremówki,6-8 łyżek
cukru pudru,200 g
mascarponeWykonanie:Ciasto:4-5 słoików posmarować
masłem. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać, przełożyć po równo do naczyń. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec na trybie statycznym przez 15-20 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Ostudzić.Krem biały:Schłodzoną kremówkę ubić, dodać
cukier i
mascarpone. Mieszać aż do połączenia składników.Krem różowy:Zimną kremówkę ubić, dodać
cukier i
mascarpone. Mieszając dodać
syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.Z każdego słoika wyciąć połowę ciasta, odłożyć do osobnego naczynia. Na pierwszą
cynamonową warstwę rozłożyć biały krem, przykryć
ciastem, z wierzchu przyozdobić kremem
malinowym.Smacznego!