ßßß Cookit - przepis na Placki ryżowe z porem, cebulą i pepperoni

Placki ryżowe z porem, cebulą i pepperoni

nazwa

Wykonanie

Z poprzedniego obiadu został mi samotny woreczek ugotowanego ryżu, a jakoś nie miałam pomysłu na kolejny główny posiłek... Zawsze można było go zjeść z niedzielnym rosołem, ale do niego przecież miałam już makaron... I wtedy mnie olśniło ;) Przekopałam lodówkę, znalazłam kilka cennych składników i przystąpiłam do pracy. Jak ja to uwielbiam :D
Początkowo miały to być kotlety lub pulpety, ale ostatecznie wyglądem bardziej przypominały placki ;)
Składniki (na około 20 placków):
1 woreczek ugotowanego ryżu (ok. 400 g po ugotowaniu)
1 papryczka pepperoni średniej wielkości (ja miałam dwie małe - zieloną i czerwoną)
4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem (lub osobno zwykłe cebule i szczypior)
ok. 5 cm białej części pora i ok. 10 cm zielonej części pora (hihi, czy ktoś jeszcze podaje ilość pora w centymetrach?;))
1 nieduży korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku (chyba, że chcecie mieć bardzo pikantne placki to 2)
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
lubczyk
bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki (suszona lub świeża)
pieprz
sól
olej/oliwa do smażenia
trochę bulionu/rosołu do duszenia warzyw - jeśli nie macie, to pozostańcie przy oleju/oliwie
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Umyć też papryczkę, szczypior, pora i pietruszkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać posiekane cebule z czosnkiem. Dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu bulion/rosół.
W papryczce odkroić ogonek, przekroić ją na pół, pozbawić nasion, pokroić w paseczki, a następnie na drobne kawałki. Szczypior i pora drobno pokroić. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dorzucić wszystko do cebuli i dusić razem.
Ugotowany ryż wysypać z woreczka do miski i rozdrobnić ewentualne grudki widelcem.
Gdy warzywa będą miękkie, całą zawartość patelni przełożyć do miski z ryżem. Dodać przyprawy i wymieszać*. Jak już uznamy, że placki są dobrze doprawione, dodać jajka i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszać.
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i łyżką stołową nakładać placki. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe placki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
* Jeśli chodzi o ilość przypraw, zalecam próbować podczas mieszania - dostosujecie wtedy smak potrawy do gustu domowników. Zachęcam też do powąchania ryżu zmieszanego z warzywami zanim zaczniecie smażyć kotleciki - prawda, że piękny zapach? Uwielbiam szczypior i pora :))))) Zapach, smak, kolor! Mhmmm...
Polecam podawać z soczystą surówką lub sałatką.
Smacznego! :)
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/02/placki-ryzowe-z-porem-cebula-i-pepperoni.html