Wykonanie
Pogoda ostatnio nie dopisuje :-( Człowieka dopada chandra i leń. Najmilej było by okryć się kocem i z
kubkiem gorącej
herbaty w jednym ręku i pysznym ciachem w drugim oglądnąć jakiś dobry film.Mam więc dla Was propozycję, ciasta nie wymagającego czasu, zapału ani nadmiaru chęci. Ot zwykłe kruche ciasto ze
śliwkami z odrobiną aromatycznego
cynamonu. Zwykłe-niezwykłe. Dla jednych
banalne dla innych ulubione. Jedno jest pewne pyszne !
Ciasto150 g zimnego
masła80 g
cukru250 g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soliDodatkowo500 g
śliwek2 łyżki
brązowego cukru (można pominąć)
cynamon do smaku
Z w/w składników zagniatamy ciasto, chłodzimy przez ok 20 minut w lodówce, następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy wypestkowane
Śliwki, oprószamy
cukrem i
cynamonem, pieczemy w 180st ok 25 minut.