ßßß
18 dkg mąki8 dkg cukru2 jajka2 łyżki masła2 łyżki przyprawy do piernika1 łyżka sody oczyszczonej4 dkg miodulukier15 dkg cukru pudrusok z jednej cytrynyZ maki cukru, przyprawy , sody , miękkiego masła miodu jednego jajka zagnieść elastyczne ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią i staw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na płat ok 3mm grubości.Wytnij prostokąt będący podstawą świecznika, a następnie gwiazdki duże i trzy troszkę mniejsze. Piecz przez 20 min w temperaturze 175 st. Po upieczeniu jeszcze gorące pierniki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw na 30 minut do gorącego (ale wyłączonego) piekarnika. Kiedy ostygną możesz już składać swój świecznik, sklejając poszczególne części lukrem.