Wykonanie
Ratatouille to nic innego jak danie opierzające się na składnikach takich jak
papryka,
cukinia,
pomidory cebula. Szybko zamienimy ją w leczo dodając
kiełbasę lub inną
wędlinę.Ale skoro obiecałam Wam, że na blogu znajdziecie więcej przepisów na zdrową żywność i tzw light, to tym razem zapraszam na odchudzana wersję ratatouille. Dodatek odpowiednich przypraw w ej zupie wspomaga trawienie i zapewnia lepsze samopoczucie. Ja jako,że ostatnio sporo ćwiczę i staram się jeść zgodnie z wytycznymi trenera,
wiecie białka, węglowodany itd itp mam tą zupę często w lodówce.Wolno ją jeść nawet po przysłowiowej 19, do
oporu, kiedy tylko wieczorem poczujecie się głodni ;-) Polecam też dla urozmaicenia od czasu do czasu zmiksować ją i podawać w formie kremu z wieloziarnistymi grzankami.
1
papryka zółta1
papryka czerwona1
papryka biała1
papryka zielona2 średnie
cebule1 mała
cukinia1 mały
bakłażan3 sparzone
pomidory bez skórki2
listki laurowe4
ziela angielskiekilka ziaren
pieprzuposiekana
kolendraposiekana
bazyliamała
papryczka chiliodrobina
soli do smakuZ daniem tym nie ma wiele pracy. Wszystkie warzywa należy omyć obrać i w razie potrzeby pozbawić pestek. Jeśli macie
młodą niewielką
cukinię nie musicie tego robić. Wszystkie warzywa kroimy na dość duże kawałki i zalewamy
wodą tak aby były tylko nakryte. Dodajemy ziele,listek i pierz zagotowujemy i na małym ogniu dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekana
kolendrę i posiekane
chilli.Gotujemy jeszcze ok 10-12 minut. Warzywa powinny zachować swój kształt , nie chcemy, aby ugotowały nam się na paćkę ;-) Pod koniec doprawiamy odrobiną
soli. Wcinamy do woli ;-)