Wykonanie
Dzisiaj ma propozycję, dla wszystkich dbających o linię, będących na diecie i odchudzających się. A także dla tych z Was którzy lubią zdrowo się odżywiać. Sama wiem jrwa, polecamak ciężko jest odmawiać sobie
słodyczy i wszelkich łakoci, kiedy akurat jesteśmy na diecie. Co prawda sklepowe
pułki uginają się od "dietetycznych" przekąsek, batoników, i innych "lajtowych"produktów, ale zapewniam Was że w większości nic dobrego nie znajdziecie,
cukry słodziki i inna chemia. Nie
dajcie więc się oszukiwać i spróbujcie sami przygotować w domu niskokaloryczne desery. A jako,że lato w pełni i sezon na
lody i
sorbety trwa,polecam przygotowanie takowych samodzielnie. Dzisiejsza propozycja to
Jogurtowe lody cytrynowo bazyliowe. Bardzo orzeźwiające, o mocno wyczuwalnym smaku
cytryny, delikatnie przełamanym aromatem
bazylii. Konsystencją przypominają bardziej
sorbet. Do ich przygotowania będzie Wam potrzebny
Syrop bazyliowo cytrynowy, na który przepis znajdziecie TU zatem do dzieła.

500g
jogurtu naturalnego1
cytryna4 łyżki
syropu bazyliowo cytrynowegokilka listków świeżej
bazylii ( ja dałam 10)opcjonalnie
ksylitol lub
cukier puder do dosłodzenia
Jogurt mieszamy z
syropem, następnie dodajemy sok miąższ i
skórkę z cytryny. Ja skórki nie ścieram tylko drobno siekam, po zamrożeniu
daje fajne efekty smakowe. Dodajemy posiekane listki
bazylii i ew dosładzamy. Chłodzimy w lodówce a następnie postępujemy zgodnie z instrukcją waszej maszynki do
lodów. Jeśli taowej nie posiadacie, przelejcie przygotowany
jogurt do pojemnika wsadźcie do zamrażalniki i mieszajcie co 15 min do osiągnięcia właściwej konsystencji.
Lody można jeść zaraz po przygotowaniu, wtedy maja bardziej kremową konsystencję.

