Wykonanie
Jakiś czas temu postanowiłam, bardziej skupić się na zdrowym odżywianiu i dbaniu o kondycję.Co prawda nigdy w mojej kuchni nie dominowały tłuste i ciężko strawne potrawy, ale jednak zdecydowałam baczniej przyglądać się temu co wrzucam do przysłowiowego garnka ;-). Zdrowe odżywianie nie ma polegać na tym aby odmawiać sobie łakoci i innych pyszności. Chodzi o to aby staranniej dobierać składniki i jeśli się da to zamieniać je na zdrowsze odpowiedniki. Żeby WAS przekonać o tym zapraszam na ciasto
czekoladowe na burakach bez tłuszczu. Buraczane ciasto
czekoladowe powinno znaleźć wasze uznanie, nie dość że pysznie smakuje, rewelacyjnie wygląda, to nie zawiera dodatkowego tłuszczu i ma tylko minimalną ilość
mąki.Proporcje podaję na tortownicę 18-20 cm. Przepis znalazłam w książce pt"Gotuj i chudnij" z tym,że zastosowałam kilka modyfikacji.
Ciasto:250 g dobrej
gorzkiej czekolady (70%
kakao)3
jajkanasionka z jednej laski wabili ( można pominąć, ale nie zastępować
cukrem wanilinowym)2 łyżki płynnego
miodu200g
brązowego cukru80 g
mąki razowej ( ew zwykłej)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia30g gorzkiego
kakao250 g surowych startych
buraków ( 2 średnie
buraki)pół łyżeczki
soli100ml mocnej czarnej
kawyDodatkowo
owoce na wierzchew 1
gorzka czekolada rozpuszczona na polewę
Czekoladę roztapiamy nad parą
wodną. W mikserze ubijamy
jajka z
cukrem,
miodem i
wanilią.Ma powstać prawie,że biała puszysta masa.Następnie dodajemy
mąkę proszek do pieczenia,
sól i
kakao, mieszamy.
Buraki odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ciasta- mieszamy. Dodajemy roztopioną
czekoladę i
kawę, wszystko łączymy szpatułką.Piekarnik nagrzewamy do 150 st, ciasto wykładamy do nieprzywierającej foremki i pieczemy z termoobiegiem ok 35 minut, a następnie grzałką górna 10 minut. Wyjmujemy i studzimy w tortownicy. Kiedy wystygnie wyjmujemy na talerz i możemy sobie dogodzić polewając ciasto rozpuszczoną
gorzką czekoladą. Dekorujemy
owocami.