Wykonanie
Dla niektórych, nic specjalnego, ot zapieczony
twaróg z
cukrem.Dla innych jedno z lepszych ciast.Kombinowałam kiedyś (pewnie z okazji jakiegoś przyjęcia) jak tu urozmaicić sernik i sprawić aby nakarmić nim dużą liczbę gości. Powstał pomysł, upieczenia mini serniczków, takich na jeden kęs. W smaku po prostu sernikowe, ale dzięki dodatkowi sosu
pomarańczowego, bardzo zyskują na smaku. Polecam tym, którym tradycyjna forma sernika z blachy już się znudziła.Masa serowa500 g kremowego
serka 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)3 duże
jajka150 g
cukru1 łyżka ekstraktu z
wanilii ( ew
cukier waniliowy)3 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym (lub ekstraktem) na puszystą masę, następnie dodajemy
ser i nadal ubijamy.Dodajemy przesiany proszek budyniowy i delikatnie łączymy. Masą napełniamy papilotki do mufinek, lub silikonowe foremki do wypieku i pieczemy w 180 st ok 25-30 min. Wyjmujemy i studzimy w foremkach. Nie przejmujcie się,że serniczki wam opadną tak ma być, dzięki temu więcej sosu
pomarańczowego uda im się pomieścić.Sos
pomarańczowy2
pomarańcze1/2 szklanki
cukruPomarańcze szorujemy, z jednej wyciskamy sok z drugą obieramy ze skórki i z białych błon, miąższ i skórkę drobno kroimy. W garnuszku zasypujemy
cukrem sok i miąższ gotujemy aż lekko zacznie gęstnieć, miksujemy, dodajemy skórkę i gotujemy jeszcze ok 5 min. Serniczki polewamy sosem ( lekko tężeje po przestudzeniu)