Wykonanie
Bezglutenowe, bezcukrowe, opcjonalnie wegańskie
ciastka z teff to mój pierwszy eksperyment z tym składnikiem. Pierwszy i od razu nad wyraz udany! Do przygotowania
ciastek użyłam zarówno
mąki z teff, jak i
płatków. Konsystencja jest bardzo ciekawa, krucho-zgrzytająca, ale tak przyjemnie, niepiaskowo :) Trudno to wyrazić słowami, musicie po prostu spróbować! Ostateczny smak
ciastek zależy od rodzaju użytego
masła (np.
fistaszkowe,
sezamowe) oraz dodatków w postaci
rodzynek, miechunki peruwiańskiej (na zdjęciach z ptaszkiem),
żurawiny (zdjęcie na samym dole), pokrojonych suszonych
śliwek lub
moreli albo ulubionych
orzechów czy posiekanej
gorzkiej czekolady. Każda kolejna kombinacja to nowe doznania smakowe :)
Ciastka przygotowuje się bardzo szybko, brudzi się tylko jedna miska, łyżka i łyżeczka. Gorąco polecam! English version of recipe below.Delicious gluten free, sugar free, vegan cookies with teff
flour and flakes.
Very easy to
make!Na 16 sztuk120 g naturalnego
masła fistaszkowego,
migdałowego,
sezamowego lub innego90 g
mąki z teff40 g
płatków z teff30 g
syropu daktylowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej
miodu)15-20 g
ksylitolu3 łyżki
oleju ryżowego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego60 g
rodzynek,
suszonej żurawiny, dowolnych posiekanych
orzechów lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki dokładnie zagnieć dłonią, tworząc gęste, ciemne ciasto. Dodaj ulubione
bakalie, np.
rodzynki lub
orzechy albo drobno posiekaną
gorzką czekoladę (dodatki można pominąć).
Wanilię możesz zastąpić
cynamonem,
goździkami,
imbirem albo odrobiną
rumu.Z ciasta uformuj niewielkie kulki, spłaszcz je na dłoni, formując okrągłe
ciastka o grubości mniej więcej 4-5 mm. Ułóż je na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-13 minut. Wyjmij i odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Ciastka są przyjemnie kruche.
Teff cookies – english versionServes 16 cookies120 g natural peanut butter, almond butter oraz
sesame butter90 g teff
flour40 g teff flakes30 g date
syrup or carob molasses (or honey, in non-vegan version)15-20 g xylitol3 tablespoons rice oil1/2 teaspoon vanilla extract60 g raisins, dried cranberries, chopped nuts or chopped bittersweet chocolate (optional)Mix all the ingredients together and knead smooth dough. Shape it into small balls and flatten each by hand, forming circular cookies (thickness 4-5 mm). Place them on baking paper on a baking
tray. Bake at 180°C for 12-13 minutes. Remove baking
tray from oven. Allow cookies to cool for 5-10 minutes.