ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciastka z teff / Vegan teff cookies

Wegańskie ciastka z teff / Vegan teff cookies

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowe, bezcukrowe, opcjonalnie wegańskie ciastka z teff to mój pierwszy eksperyment z tym składnikiem. Pierwszy i od razu nad wyraz udany! Do przygotowania ciastek użyłam zarówno mąki z teff, jak i płatków. Konsystencja jest bardzo ciekawa, krucho-zgrzytająca, ale tak przyjemnie, niepiaskowo :) Trudno to wyrazić słowami, musicie po prostu spróbować! Ostateczny smak ciastek zależy od rodzaju użytego masła (np. fistaszkowe, sezamowe) oraz dodatków w postaci rodzynek, miechunki peruwiańskiej (na zdjęciach z ptaszkiem), żurawiny (zdjęcie na samym dole), pokrojonych suszonych śliwek lub moreli albo ulubionych orzechów czy posiekanej gorzkiej czekolady. Każda kolejna kombinacja to nowe doznania smakowe :) Ciastka przygotowuje się bardzo szybko, brudzi się tylko jedna miska, łyżka i łyżeczka. Gorąco polecam! English version of recipe below.
Delicious gluten free, sugar free, vegan cookies with teff flour and flakes. Very easy to make!
Na 16 sztuk
120 g naturalnego masła fistaszkowego, migdałowego, sezamowego lub innego
90 g mąki z teff
40 g płatków z teff
30 g syropu daktylowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej miodu)
15-20 g ksylitolu
3 łyżki oleju ryżowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60 g rodzynek, suszonej żurawiny, dowolnych posiekanych orzechów lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć dłonią, tworząc gęste, ciemne ciasto. Dodaj ulubione bakalie, np. rodzynki lub orzechy albo drobno posiekaną gorzką czekoladę (dodatki można pominąć). Wanilię możesz zastąpić cynamonem, goździkami, imbirem albo odrobiną rumu.
Z ciasta uformuj niewielkie kulki, spłaszcz je na dłoni, formując okrągłe ciastka o grubości mniej więcej 4-5 mm. Ułóż je na papierze do pieczenia umieszczonym na kratce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-13 minut. Wyjmij i odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Ciastka są przyjemnie kruche.
Teff cookies – english version
Serves 16 cookies
120 g natural peanut butter, almond butter oraz sesame butter
90 g teff flour
40 g teff flakes
30 g date syrup or carob molasses (or honey, in non-vegan version)
15-20 g xylitol
3 tablespoons rice oil
1/2 teaspoon vanilla extract
60 g raisins, dried cranberries, chopped nuts or chopped bittersweet chocolate (optional)
Mix all the ingredients together and knead smooth dough. Shape it into small balls and flatten each by hand, forming circular cookies (thickness 4-5 mm). Place them on baking paper on a baking tray. Bake at 180°C for 12-13 minutes. Remove baking tray from oven. Allow cookies to cool for 5-10 minutes.
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/weganskie-ciastka-z-teff-vegan-teff-cookies