ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowo-porzeczkowe na mące gryczanej i płatkach jaglanych

Ciasto kokosowo-porzeczkowe na mące gryczanej i płatkach jaglanych

nazwa

Wykonanie

Tak moja wariacją kulinarna na temat czerwonych porzeczek. Bardzo udana wariacja więc polecam.
Pyszne i w dodatku bez grama białej mąki!
Składniki:
ciasto kruche
płatki jaglane 1 szklanka
mąka gryczana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
żółtko jaja 2 szt
margaryna/masło 250 g
krem z budyniu
budyń czekoladowy 1 szt
cukier 1/2 szklanki
mleko 400 ml
kakao 2 łyżki
masło 50 g
porzeczki
porzeczki czerwone 2 szklanki
pianka kokosowa
białka 6 szt
cukier 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
Przygotowanie:
Wymieszać razem cukier, płatki jaglane, oraz mąkę gryczaną.
Dodać margarynę,żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Ugotować budyń- zagotować mleko ( 300 ml) i wsypać do niego kakao. Wlać rozrobiony w reszcie mleka budyń oraz dodać masło. Podgrzewać mieszając aż do zagotowania.
Ciasto rozwałkować. Ułożyć na posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi blaszce. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 12-15 minut.
Na podpieczonym cieście rozprowadzić budyń i posypać go porzeczkami.
Białka ubić z cukrem aż staną się szkliste. Dosypać wiórki. Tak przygotowana pianę rozprowadzić na porzeczkach. Wstawić ciasto do piekarnika i piec najpierw temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut a potem w temperaturze ok 190 stopni przez 10-15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia najpierw przez 10 minut w piekarniku a potem w chłodnym miejscu. Polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/06/ciasto-kokosowo-porzeczkowe-na-mace-gryczanej-i-platkach-jaglanych