Wykonanie
Tak moja wariacją kulinarna na temat czerwonych
porzeczek. Bardzo udana wariacja więc polecam.Pyszne i w dodatku bez grama białej
mąki!

Składniki:ciasto kruche
płatki jaglane 1 szklanka
mąka gryczana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka
żółtko jaja 2 sztmargaryna/masło 250 gkrem z budyniu
budyń czekoladowy 1 szt
cukier 1/2 szklanki
mleko 400 ml
kakao 2 łyżki
masło 50 g
porzeczkiporzeczki czerwone 2 szklankipianka kokosowa
białka 6 szt
cukier 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklankaPrzygotowanie:Wymieszać razem
cukier,
płatki jaglane, oraz
mąkę gryczaną.Dodać
margarynę,
żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.Ugotować
budyń- zagotować
mleko ( 300 ml) i wsypać do niego
kakao. Wlać rozrobiony w reszcie
mleka budyń oraz dodać
masło. Podgrzewać mieszając aż do zagotowania.Ciasto rozwałkować. Ułożyć na posmarowanej
masłem i posypanej wiórkami kokosowymi blaszce. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 12-15 minut.Na podpieczonym cieście rozprowadzić
budyń i posypać go
porzeczkami.
Białka ubić z
cukrem aż staną się szkliste. Dosypać wiórki. Tak przygotowana pianę rozprowadzić na porzeczkach. Wstawić ciasto do piekarnika i piec najpierw temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut a
potem w temperaturze ok 190 stopni przez 10-15 minut.Pozostawić do ostygnięcia najpierw przez 10 minut w piekarniku a
potem w chłodnym miejscu. Polecam.