ßßß Cookit - przepis na Coś na ruszt – karczek w marynacie słodko-kwaśnej

Coś na ruszt – karczek w marynacie słodko-kwaśnej

nazwa

Wykonanie

Moja druga połowa – obecnie na diecie – tak chodziła po domu i smęciła, że „wrzuciłaby coś na ruszt”, że w końcu nie zdzierżyłam i to ja wrzuciłam coś na ruszt. Jemu podałam do „degustacji”… ci na diecie nie jedzą tylko degustują
Karkówka w marynacie słodko-kwaśnej:
karczek – 380 g (3 steki),
sos tajski słodko-kwaśny – 2 łyżki,
pieprz cayenne – 1 szczypta,
papryka słodka – 1 szczypta,
kolendra mielona – 1 szczypta,
czosnek – 1 ząbek,
olej – 2 łyżki,
sól – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem słodko-kwaśnym oraz z olejem, kolendrą, papryką i pieprzem cayenne. Umyte mięso dokładnie obtoczyć w marynacie a następnie przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Grillować standardowo – czas grillowania zależy od grubości mięsa i temperatury. Tak przygotowaną karkówkę można również usmażyć na patelni grillowej.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/08/cos-na-ruszt-karczek-w-marynacie-slodko-kwasnej