Wykonanie
Kiełbasa w sosie
cebulowym do lirycznych wyznań pasuje jeszcze mniej niż
schab… o takim daniu pisał w Pamiętnikach J. M. Pana B. Winnickiego Wincenty Pol.Za Wikipedią, zdaniem P. Bikonta taka właśnie
biała kiełbasa duszona w
piwie, podawana w sosie
cebulowym uchodziła za wereszczakę w regionie warszawskim.Postanowiłam sprawdzić jak smakuje. Moim „udomowionym męskim osobnikom” smakowała bardzo, ja osobiście wolę wersję ze
schabem i
burakami.
Składniki:
kiełbasa biała surowa – 1 kg,
piwo jasne pełne – 200ml,
cebula duża – 3 szt,
słonina – 10 dkg,
ocet winny biały – do smaku,
mąka pszenna – 1 kopiata łyżka,
cukier – odrobina dla złamania smaku,
masło – 5 g,
sól,
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Słoninę wytopić. Odrobinę tłuszczu odlać i zostawić do zrobienia zasmażki, na reszcie zeszklić
cebulę.
Kiełbasę podlać
piwem oraz szklanką
wody. Posolić i gotować 10-15 minut.Wlać połowę
wywaru do
cebuli a
potem udusić
cebulę do miękkości. Zmiksować. Z utopionej
słoniny z dodatkiem
masła przygotować zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę zimnym
wywarem spod kiełbasy (ilość według uznania, w zależności od tego, jak gęsty sos lubimy) a następnie wlać do zmiksowanej
cebuli. Zagotować i dołożyć
kiełbasę. Doprawić do smaku,
octem,
cukrem,
solą,
pieprzem i pogotować razem kilka minut (mieszać, aby się nie przypaliło). Podawać np. z
pieczywem. Smacznego.