Wykonanie
Składnikiciasto6
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
mąki ziemniaczanejkrem kajmakowy400ml
śmietany 36%250g
serka mascarpone400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl)dekoracje
płatki migdałowe (prażone )0,5 szkl
orzechów włoskich (drobno posiekanych )niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl)wiórki
czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl)nasączenie0,5 szkl
wody (ciepłej)1 łyżka
mioduSposób przygotowaniaKrok 1Ubić
białka z odrobiną
cukru i
soli na pianę.
Żółtka utrzeć ze szklanką
cukru na puszystą masę. Dodać obie
mąki i delikatnie wkręcić w masę
białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne.Krok 2
Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć
wodą z
miodem.Krok 3
Mascarpone i
śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać
żelatyny rozrobionej w paru łyżkach
wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat, posypać krem
orzechami. Postąpić podobnie z kolejną warstwą.Krok 4Kiedy mamy przełożony tort, smarujemy go po bokach i z wierzchu resztą kremu. Tak, tą resztą, której jeszcze nie zjedliśmy ;) Boki
tortu obłożyłam wiórkami czekoladowymi, które przesłała nam firma www.slodkiswiat.com.pl Bardzo łatwo to robić szerokim nożem, po prostu nabieramy je na nóż i przyklejamy do
boku tortu.Krok 5Wierzch obsypałam
orzechami włoskimi, uprażonymi
migdałami oraz perełkami w kolorze niebieskim. Również z www.slodkiswiat.com.pl