ßßß Cookit - przepis na Tort kajmakowy

Tort kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
krem kajmakowy
400ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl)
dekoracje
płatki migdałowe (prażone )
0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych )
niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl)
wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl)
nasączenie
0,5 szkl wody (ciepłej)
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
Krok 1
Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut w dowolnej formie nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne.
Krok 2
Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem.
Krok 3
Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat, posypać krem orzechami. Postąpić podobnie z kolejną warstwą.
Krok 4
Kiedy mamy przełożony tort, smarujemy go po bokach i z wierzchu resztą kremu. Tak, tą resztą, której jeszcze nie zjedliśmy ;) Boki tortu obłożyłam wiórkami czekoladowymi, które przesłała nam firma www.slodkiswiat.com.pl Bardzo łatwo to robić szerokim nożem, po prostu nabieramy je na nóż i przyklejamy do boku tortu.
Krok 5
Wierzch obsypałam orzechami włoskimi, uprażonymi migdałami oraz perełkami w kolorze niebieskim. Również z www.slodkiswiat.com.pl
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/16383/tort-kajmakowy