Wykonanie
Prawa autorskieWszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..StronyStrona głównaDania główneCiastaPrzekąskiGrillowaniePublikacjeWarsztatyWspółpracaSpis A-Z19 maja 2015Spirala z
ciasta francuskiego nadziewana
szpinakiem i
serem feta.A po Grecku - Στριφτή σπανακόπιτα

1kg
świeżego szpinaku1 pęczek
koperku lub około 2 szklanek
kopru włoskiego1 pęczek
szczypioru1 duża
cebula350 g
sera feta150ml
oliwy z oliwek6 arkuszy
ciasta francuskiegosol
pieprz.Na dużej patelni podsmażamy
szczypior i startą
cebule z polowa
oliwy okolo 3 minuty. Dodajemy umyty pokrojony
szpinak i
koper a po chwili
ser feta. Dusimy okolo 10 minut od czasu do czasu mieszając do chwili aż będzie geste nadzienie bez nadmiaru płynu. Pod koniec dodajemy do smaku sol i
pieprz odstawiamy do ostygnięcia. Arkusze papieru układamy w sposób aby jeden zachodził na drugi około 3 cm i za każdym razem smarujemy
oliwą. Wykładamy farsz przy samym brzegu po szerokości ciasta na około 2 cm. Zawijamy delikatnie jak roladę smarując
oliwa a następnie w spiralę. Spryskujemy
wodą i
oliwą. Wkładamy na wysmarowaną blachę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do złotego koloru.
