ßßß Cookit - przepis na Spirala z ciasta francuskiego nadziewana szpinakiem i serem feta.

Spirala z ciasta francuskiego nadziewana szpinakiem i serem feta.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Strony
Strona główna
Dania główne
Ciasta
Przekąski
Grillowanie
Publikacje
Warsztaty
Współpraca
Spis A-Z
19 maja 2015
Spirala z ciasta francuskiego nadziewana szpinakiem i serem feta.
A po Grecku - Στριφτή σπανακόπιτα
1kg świeżego szpinaku
1 pęczek koperku lub około 2 szklanek kopru włoskiego
1 pęczek szczypioru
1 duża cebula
350 g sera feta
150ml oliwy z oliwek
6 arkuszy ciasta francuskiego
sol
pieprz.
Na dużej patelni podsmażamy szczypior i startą cebule z polowa oliwy okolo 3 minuty. Dodajemy umyty pokrojony szpinak i koper a po chwili ser feta. Dusimy okolo 10 minut od czasu do czasu mieszając do chwili aż będzie geste nadzienie bez nadmiaru płynu. Pod koniec dodajemy do smaku sol i pieprz odstawiamy do ostygnięcia. Arkusze papieru układamy w sposób aby jeden zachodził na drugi około 3 cm i za każdym razem smarujemy oliwą. Wykładamy farsz przy samym brzegu po szerokości ciasta na około 2 cm. Zawijamy delikatnie jak roladę smarując oliwa a następnie w spiralę. Spryskujemy wodą i oliwą. Wkładamy na wysmarowaną blachę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do złotego koloru.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/05/spirala-z-ciasta-francuskiego.html