Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Delikatny
jabłkowo-
miodowy ...Zapiekana nutellowa owsianka ... »Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego do
herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim
stole... w
sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego smakuje wszystkich - zwłaszcza moim pociechą :) Zapraszam Was na przepis, spróbujcie.
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31x12)5
jajek klasy M2 3/4 łyżki dobrego, ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 1/2 szklanki
mąki pszennejaromat pomarańczowycukier puder po posypaniaPrzygotowanie:Do osobnych misek wbijamy
białka i
żółtka.
Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na "biały puch" ze szklanką
cukru.Do
żółtek dodajemy obie
mąki,
proszek do pieczenia, kilka kropli
aromatu pomarańczowego oraz szklankę
oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite
białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy
kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne.* proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część)
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Dla pewności można zastosować metodę tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy
cukrem pudrem.Smacznego* przepis znany od lat, ze starego zeszytupiątek, 02 października 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog