ßßß Cookit - przepis na Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty

Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Delikatny jabłkowo-miodowy ...
Zapiekana nutellowa owsianka ... »
Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego smakuje wszystkich - zwłaszcza moim pociechą :) Zapraszam Was na przepis, spróbujcie.
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31x12)
5 jajek klasy M
2 3/4 łyżki dobrego, ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki mąki pszennej
aromat pomarańczowy
cukier puder po posypania
Przygotowanie:
Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka. Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na "biały puch" ze szklanką cukru.
Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne.
* proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część)
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Dla pewności można zastosować metodę tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
* przepis znany od lat, ze starego zeszytu
piątek, 02 października 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Najlatwiejsza-babka-w-laty-idealne-ciasto-do-kawy.html