Wykonanie
Fale Dunaju to jedno z bardzo popularnych od dawna ciast.Jest to dwukolorowe ciasto z zatopionymi
owocami (
wiśniami,
jabłkami,
śliwkami, czy tak jak tutaj
morelami lub
brzoskwiniami). Górną warstwę ciasta stanowi masa budyniowa zwieńczona
polewą czekoladową.Przepis na ciasto Fale Dunaju jest prosty, a efekt końcowy zaskakuje zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Polecam ♥
Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):4
jajka1½ szklanki
cukruszczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny¾ szklanki
oleju¾ szklanki kwaśnej
śmietany3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 - 2 łyżki
kakao + ew. 1 łyżka
śmietany, gdyby ciasto było zbyt gęsteok. 600 g
moreli lub ok. 800 g
brzoskwińSkładniki masy budyniowej :¾ litra
mleka1½ szklanka
cukru1
budyń śmietankowy bez
cukru (na ¾ l
mleka)2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej300 g
masłaSkładniki
polewy czekoladowej :1 tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowej5 łyżek
cukru pudru1 -2 łyżki
kakao15 g
masła6 łyżek
mlekaWykonanie ciasta :
Morele lub
brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Brzoskwinie kroimy na ósemki.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, pod koniec dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych
białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.Wlewamy porcjami
olej, a następnie
śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy
kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy
śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Delikatnie wykładamy łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane połówki
moreli (ósemki
brzoskwiń) skórką do powierzchni ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Wykonanie masy budyniowej :Odlewamy ok. ¾ szklanki
mleka, wsypujemy
budyń,
mąkę pszenną, dodajemy
żółtka i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.Pozostałe
mleko gotujemy z
cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając. Gotujemy
budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem do całkowitego ostudzenia ( może być lekko ciepły, ale nie na tyle, aby rozpuszczał
masło).
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami
budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.Masę równomiernie rozprowadzamy na cieście, lekko ugniatamy w dołkach z
owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.Wykonanie
polewy czekoladowej :Do rondelka wsypujemy
cukier puder,
kakao, zalewamy
mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy
masło, mieszamy do rozpuszczenia
masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki
czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.
Polecam również :