ßßß Cookit - przepis na FALE DUNAJU Z MORELAMI (BRZOSKWINIAMI)

FALE DUNAJU Z MORELAMI (BRZOSKWINIAMI)

nazwa

Wykonanie

Fale Dunaju to jedno z bardzo popularnych od dawna ciast.
Jest to dwukolorowe ciasto z zatopionymi owocami (wiśniami, jabłkami, śliwkami, czy tak jak tutaj morelami lub brzoskwiniami). Górną warstwę ciasta stanowi masa budyniowa zwieńczona polewą czekoladową.
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest prosty, a efekt końcowy zaskakuje zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Polecam ♥
Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):
4 jajka
1½ szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki kakao + ew. 1 łyżka śmietany, gdyby ciasto było zbyt gęste
ok. 600 g moreli lub ok. 800 g brzoskwiń
Składniki masy budyniowej :
¾ litra mleka
1½ szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (na ¾ l mleka)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
300 g masła
Składniki polewy czekoladowej :
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
5 łyżek cukru pudru
1 -2 łyżki kakao
15 g masła
6 łyżek mleka
Wykonanie ciasta :
Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Brzoskwinie kroimy na ósemki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.
Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale mieszając robotem na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, ewentualnie dodajemy śmietanę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Delikatnie wykładamy łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki układamy wcześniej przygotowane połówki moreli (ósemki brzoskwiń) skórką do powierzchni ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie masy budyniowej :
Odlewamy ok. ¾ szklanki mleka, wsypujemy budyń, mąkę pszenną, dodajemy żółtka i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając. Gotujemy budyń krótko, do utraty surowizny, po czym odstawiamy pod przykryciem do całkowitego ostudzenia ( może być lekko ciepły, ale nie na tyle, aby rozpuszczał masło).
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania kremowej konsystencji.
Masę równomiernie rozprowadzamy na cieście, lekko ugniatamy w dołkach z owocami, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Wykonanie polewy czekoladowej :
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem, mieszamy i podgrzewamy do zagotowania się mieszaniny. Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.
Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i ponownie umieszczamy w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/09/FALE-DUNAJU-Z-MORELAMI-BRZOSKWINIAMI.html