Wykonanie
Serce mi się kroi, gdy widzę sterty dojrzałych
bananów w sklepach. Sterty, po które mało kto sięga, a w których jest najwięcej
słodyczy i które mają najniższą cenę...Moim ulubionym sposobem na takie przejrzałe
banany jest ciasto, które przygotowuje się chwilę, które może być alternatywą dla
lodów... Ciasto o wdzięcznej nazwie... Bananowiec...
Składniki:5 dojrzałych
bananów1/2 kostki
masła1/2 szkl.
cukru3
galaretki1 paczka
biszkoptówSposób przygotowania:Przygotuj
galaretki - na 1
galaretkę weź 1 szklankę wrzątku.Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim
biszkopty i zalej niewielką ilością wystudzonej
galaretki. Wstaw do lodówki.
Masło utrzyj z
cukrem. Dodaj pokrojone w grube plastry
banany. Zmiksuj razem z
masłem. Dodaj jedną wystudzoną
galaretkę. Powstałą masę wyłóż na schłodzone
biszkopty i wstaw do lodówki. Po upływie około 30-40 minut wylej na stężałą masę resztę
galaretki.Schłódź.