Wykonanie
Pierożki i rogaliki są efektem mojego eksperymentu produkcji ciasta krucho-
drożdżowego. Okazuje się bowiem , że wcale nie trzeba
mieć w lodówce
mleka ,
śmietany, a nawet
jajek by powstały cudownie mięciutkie
ciastka. Ciasto wyrasta w lodówce , w obróbce jest dość luźnie jednak nie ma najmniejszego problemu z wywałkowaniem go na placek i lepieniu pierożków.Gorąco polecam gdyż znikają tak szybko jak się pieką.4 i 1\2 szklanki
mąki pszennej tortowej1\4 kostki świeżych
drożdży3\4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżka
cukru pudrukostka
masła lub
margaryny do pieczenia ( bardzo zimnej )
cukier do posypaniakwaśny
dżem do nadziewania , u mnie z
czerwonej porzeczkiMąkę wsypać do miski razem z
cukrem pudrem , w ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże i
cukier wlać do
mąki , na wierzch zetrzeć na tarce bardzo zimne
masło lub
margarynę. Zagnieść ciasto i przykryte folią spożywczą odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie zagnieść je ponownie rozwałkować podsypując
mąką , wykrawać kółeczka i nadziewając sklejać pierożki. Każde
ciastko otoczyć w cukrze i piec 15 minut w 180 stopniach.MOJE RADYzamiast
wody w wersji de lux polecam
śmietanę 18 % na prawdę można użyć dobrej jakości
margaryny do pieczeniaponieważ każda
mąka jest inna proponuję powolne wlewanie rozczynu
drożdżowego by nie rozrzedzić zbyt ciastata ilość
cukru jest wystarczająca,każde
ciastko i tak jest otoczone
cukremnajlepiej sprawdza się kwaskowy
dżem lub
konfitura lecz możecie nadziać pierożki czym tylko chcecienależy pilnować czasu pieczenia gdyż
ciastka pieką się bardzo szybkoto ciasto idealnie pasuje na
struclę makową