ßßß Cookit - przepis na Akcja pierożek czyli eksperymentalne pierożki krucho - drożdżowe

Akcja pierożek czyli eksperymentalne pierożki krucho - drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pierożki i rogaliki są efektem mojego eksperymentu produkcji ciasta krucho- drożdżowego. Okazuje się bowiem , że wcale nie trzeba mieć w lodówce mleka , śmietany, a nawet jajek by powstały cudownie mięciutkie ciastka. Ciasto wyrasta w lodówce , w obróbce jest dość luźnie jednak nie ma najmniejszego problemu z wywałkowaniem go na placek i lepieniu pierożków.Gorąco polecam gdyż znikają tak szybko jak się pieką.
4 i 1\2 szklanki mąki pszennej tortowej
1\4 kostki świeżych drożdży
3\4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru pudru
kostka masła lub margaryny do pieczenia ( bardzo zimnej )
cukier do posypania
kwaśny dżem do nadziewania , u mnie z czerwonej porzeczki
Mąkę wsypać do miski razem z cukrem pudrem , w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier wlać do mąki , na wierzch zetrzeć na tarce bardzo zimne masło lub margarynę. Zagnieść ciasto i przykryte folią spożywczą odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie zagnieść je ponownie rozwałkować podsypując mąką , wykrawać kółeczka i nadziewając sklejać pierożki. Każde ciastko otoczyć w cukrze i piec 15 minut w 180 stopniach.
MOJE RADY
zamiast wody w wersji de lux polecam śmietanę 18 % na prawdę można użyć dobrej jakości margaryny do pieczenia
ponieważ każda mąka jest inna proponuję powolne wlewanie rozczynu drożdżowego by nie rozrzedzić zbyt ciasta
ta ilość cukru jest wystarczająca,każde ciastko i tak jest otoczone cukrem
najlepiej sprawdza się kwaskowy dżem lub konfitura lecz możecie nadziać pierożki czym tylko chcecie
należy pilnować czasu pieczenia gdyż ciastka pieką się bardzo szybko
to ciasto idealnie pasuje na struclę makową
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/09/akcja-pierozek-czyli-eksperymentalne.html