Wykonanie
Motyle to z pewnością jedne z najpiękniejszych owadów zamieszkujących naszą planetę, dlatego postanowiłam upiec motylkowe
ciastka, które na talerzu będą prezentowały się równie pięknie.
Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 3/4 szklanki
cukru,- kostka
masła,- 4
jaja (potrzebne będą same
żółtka),- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- opakowanie
cukru wanilinowego,-
cukier puder i
woda do przyrządzenia lukru,-
cukrowe perełki,
barwniki spożywcze,- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do
ciastek w kształcie motyla (jeśli nie posiadasz foremki możesz skorzystać z zamieszczonego poniżej szablonu), papier do pieczenia, blacha.Wykonanie1. Oddzielam
żółtka od
białek2.
Mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
masło, które kroję na drobne kawałki i
żółtka. Wszystko szybko zagniatam.3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam motylki za pomocą wykrawacza.5. Piekę 15 minut w 180 st. C.6. Ostudzone
ciasteczka dekoruję zabarwionym lukrem i cukrowymi perełkami.
Szablon motyl wystarczy wydrukować przykleić na tekturę i wyciąć. Szablon trzeba później przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć nożem.