Wykonanie
Lato to cudowny czas nie tylko dlatego, że dni są długie i ciepłe, ale przede wszystkim dlatego, że jest to
pora obfitująca w najróżniejsze
owoce i warzywa. Dzisiaj wczesnym rankiem wybrałam się do lasu na spacer i przywiozłam trochę
jagód, a z przydomowego ogródka przyniosłam kubek
malin.
Owocowy duet posłużył mi jako nadzienie do mojej letniej tarty :)

Składniki:- 2 szklanki
mąki krupczatki,-1/2 szklanki
cukru,- 3
jajka,- kostka
masła (porządnie schłodzone),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,- kubek
malin,- kubek
jagód,- mikser, miska, blat, nóż, folia spożywcza, blaszka do tarty, widelec.

Wykonanie:1. Na blat wysypuję
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier wanilinowy. Dorzucam
masło.
Masło tnę na małe kawałki (mały kawałek zostawiam do wysmarowania blachy) i szybko zagniatam z resztą składników.2.
Jaja- oddzielam
żółtka od
białek.-
Żółtka dodaję do ciasta, całość dokładnie zagniatam, owijam folią spożywczą iwkładam na 20 minut do lodówki.-
Białka ubijam na sztywną pianę.3. Blachę smaruję
masłem. Ciasto dziele na 3 części. Dwiema z nich wylepiam blachę. Ciasto nakłuwam widelcem. I Wysypuję na nim
owoce.4. Na
owoce wykładam
białkową pianę i oblepiam pozostałym
ciastem.5. Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.