Wykonanie
Gdy pierwszy raz natrafiłam na ten przepis, troszkę się zdziwiłam, ponieważ zamiast
masła,
margaryny, czy też
oleju zawierają zwykły
jogurt naturalny. Są pyszne, delikatne, sprężyste, a co najważniejsze łatwe i szybkie w wykonaniu.
Składniki (na ok. 12 babeczek):- szklanka
mąki pszennej,- 5 łyżek
cukru,- opakowanie proszku wanilinowego lub 1/2
laski wanilii,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szklanka
jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),-
jajko,- 2 łyżki
płatków owsianych,-
dżem z czarnej porzeczki,-
masło do wysmarowania foremek,- miska, drewniana łyżka, miseczka, papilotki, blacha, łyżeczka.Wykonanie:1. W miseczce mieszam ze sobą
jajo i
jogurt.2. Do osobnej miski wrzucam:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy (jeśli mamy
wanilię to dodajemy ją do
jaja i
jogurtu z pkt.1),
płatki owsiane oraz
jajo z
jogurtem i dokładnie ze sobą ucieram. Ciasto swoją konsystencją będzie przypominało
ciasto drożdżowe.3. Papilotki smaruje
masłem i układam na blaszce. Do każdej natłuszczonej foremki wkładam mniej więcej ok. łyżeczki ciasta, a następnie ok 1/2 łyżeczki
dżemu z czarnej porzeczki. Warstwę
dżemu przykrywam
ciastem.4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.