Wykonanie
Kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie babeczek
jogurtowych.
Składniki (na ok. 12 babeczek):- szklanka
mąki pszennej,- 5 łyżek
cukru,-
laska wanilii- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szklanka
jogurtu naturalnego,-
jajko,- kubek umytych
jeżyn,-
masło do wysmarowania foremek,- miska, łyżka, miseczka, foremki do babeczek.Wykonanie:1. Do miski wsypuję:
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.2. W osobnej misce mieszam
jogurt,
jajko i pestki z
wanilii. Mieszaninę wlewam do miski z
mąką,
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączę ze sobą (ciasto konsystencją przypomina mi
ciasto drożdżowe).3. Foremki smaruje
masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. łyżki ciasta, a na wierzchu układam kilka
jeżyn.4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C. Babeczki można posypać
cukrem pudrem.