ßßß Cookit - przepis na SZYBKA DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM - ULUBIONY PRZEPIS MOJEJ BABCI.

SZYBKA DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM - ULUBIONY PRZEPIS MOJEJ BABCI.

nazwa

Wykonanie

2 Maj 2015
Witam.Dzisiaj podzielę się z Wami moim tradycyjnym przepisem na drożdżówkę.Tradycyjny przepis jest w rodzinie od pokoleń i każda pani w mojej rodzinie od dziecka musiała uczyć się od babci jak prawidłowo robić drożdżówkę. Przyznam szczerze, że nie przepadałam za tym zajęciem ale teraz kiedy już nie ma babci to z chęcią robię drożdżówki z owocami. Polecam bo warto. Jest pyszna i szybko znika ze stołu. Przepis od dziecka mam w głowie nigdy nie był zapisany jednak, jak chciałabym słowo w słowo napisać jak babcia tłumaczyła nikt by nie zrozumiał np. tyćku mleka, ździebku soli.
SKŁADNIKI:
1 kg mąki
42 g drożdży
1 szklanka mleka
10 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3-4 jajka
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
szczypta soli
owoce ja użyłam rabarbar
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszcza. Dodajemy 2 łyżki maki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i zastawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę - nie wszystko, dodajemy 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, szczyptę soli, roztrzepane jajka.
Delikatnie mieszamy masę i dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko dobrze wyrabiamy. Musimy tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki.Wiem, że teraz wszystko robimy mikserami ale w tym przypadku najlepiej wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na wysmarowana olejem blachę i rozkładamy owoce. Z reszty produktów robimy kruszonkę i posypujemy. Odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 C na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy brzegi czy odchodzą od formy, można również patyczkiem nakłuć sprawdzając czy środek jest upieczony. Jeśli nie, pozostawiamy na 10 minut dłużej. Po wystudzeniu można polukrować .Gotowe.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://gotujzpasj.blogspot.com/2015/05/szybka-drozdzowka-z-rabarbarem-ulubiony.html