Wykonanie
SKŁADNIKI- 500 g
mąki pszennej- 40 g
drożdży- 4 łyżki
cukru- 100 g
masła stopionego- 0,5 szklanki
mleka ciepłego- 2
jajka całe- 1
żółtko- szczypta
soli- 1 łyżka
masła do wysmarowania blachy-
cukier waniliowyNADZIENIEPrzesmażamy 5-6
jabłek na patelnidodajemy
cukier tyle , żeby
jabłka nie były kwaśneWYKONANIEW
mleku rozprowadzić
drożdże ,dodać 1 łyżkę
cukru pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscuW
mące zrobić dołek pośrodku ,wlej wyrośnięte
drożdże i stopione
masłoWbijamy
jajka i
żółtkoWsypujemy resztę
cukru,
cukier waniliowy i szczyptę
soliCiasto dokładnie wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżkątak długo ,aż będzie odchodziło od ręki lub łyżkiPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Gdy ciasto powiększy swoją objętość po około 20-30 minutachpodzielić je na 2 równe części wyłożyć na stolnice,rozwałkować na 2 prostokąty 20 x 30 cmwysmaruj przesmażonymi
jabłkamiTak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm ułożyć na wysmarowanej
masłem blaszce ,pozostawić ponownie do wyrośnięciaWstawić do nagrzanego 180 stopni C piekarnika i piec na jasnozłoty kolor około 20 minutPodawać polukrowane lub posypane pudrem..