Wykonanie
Pyszne ciasto owsiane z dodatkiem
daktyli i
kokosa, z lekkim
truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest bez dodatku
masła,
jajek,
mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:)
Składniki :Na spód :- 2 szklanki
płatków owsianych- 200 g
daktyli- 3-4 łyżki
wiórków kokosowychNa wierzch :- 1 szklanka
truskawek- 2
banany- 1/4 szklanki
oleju kokosowego- sok z jednej połówki
cytryny- 1 szklanka
wiórków kokosowych- 4 łyżki nasion chiaPrzygotowanieSpód :
Daktyle zalać gorącą
wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z
płatkami owsianymi ( zmielonymi na
mąkę) i wiórkami na gładką masę, wyłożyć masę na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem (najlepiej lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi), wstawić do lodówkiWierzch:
Truskawki zblendować z
bananami, wiórkami i
olejem na gładką masę , następnie nasiona chia zalać gorącą
wodą (8 łyżek) odczekać chwilę i dodać do truskawkowej masy, następnie wylać na spód z
płatków owsianych i wstawić na 1-2 h do zamrażarki .Smacznego :)