ßßß
Oto lista składników, których użyliśmy:Pancakes:* 2 jaja* 1/2 szklanki cukru* 1 szklanka mąki* 3 łyżki kakao* mleko (ok 2 szklanek)* szczypta soli* 2 łyżki oleju* opcjonalnie cukier wanilinowy (jeśli lubicie bardzo słodkie :) )Dodatki :* 1 banan* 2-3 łyżki miodu* tabliczka białej czekoladyPrzyrządzając naleśniki zaczęliśmy od połączenia w misce sypkich składników tj. mąka, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu ich od białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość.Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni i z dodatkiem odrobiny oleju smażymy małe, okrągłe i puszyste naleśniczki. Pamiętajcie, że trzeba uważać by ich nie spalić (co w przypadku ciemnego ciasta nie zawsze jest dobrze zauważalne - lecz baaaardzo dobrze wyczuwalne).W kolejnym kroku kroimy banana na talarki o grubości 1 cm.Na patelni rozgrzewamy miód tak długo, aż ten zacznie się karmelizować i pienić.W tym momencie rozkładamy na nim banany i cierpliwie czekamy aż się zezłocą,najpierw z jednej, później z drugiej strony.Gdy banany są gotowe zdejmujemy je na metalowy ruszt by trochę przestygły.W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę.
Gdy wszystko jest gotowe rozkładamy pankejksy na talerzu, polewamy roztopioną czekoladą i układamy na nich banany. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej cukrowego szaleństwa polecamy zajadać je z bitą śmietaną.
SMACZNEGO ! :)