Wykonanie
Nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem jeśli po raz kolejny podrzucę Wam pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, ale TAKIEGO jeszcze u mnie nie było! Debiut ten zdecydowanie zaliczam do udanych i z niecierpliwością czekam na kolejny tak pyszny poranek o zapachu
bananów i
cynamonu.
Już od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tego cudeńka. Nieustannie zachęcana wieloma zdjęciami, na które natrafiałam na Instagramie, rozmyślałam nad własną interpretacją przepisu, jednak ciągle albo brakowało czasu, albo składników. W końcu znalazło się jedno i drugie! I gdybym tylko wiedziała, jaki będzie efekt to z pewnością "szukałabym" o wiele szybciej.
Puszysty, lekki i aromatyczny. Aż nie chce się wierzyć, że do jego przygotowania potrzeba tylko
trzech składników. Mojej mamie było zupełnie ciężko to pojąć- " no nie mów, że
margaryny też tu nie ma..."- bo nie ma. Żadnego tłuszczu i
białego cukru- jeśli użyjecie mocno dojrzałych
bananów jest on zbędny, szczególnie, kiedy, tak jak ja, planujecie delektować się swoim wypiekiem w towarzystwie smakowitych dodatków. Świetnie sprawdzi się tutaj domowe
masło orzechowe (KLIK) lub
dżem. Jeśli jednak chcecie spożywać chlebek sam, bez dodatków, czy też po prostu wolicie słodsze rzeczy- żaden problem. Dodajcie do całości 2 łyżki
miodu i sprawa załatwiona.Chlebek ten jest niezwykle wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Śniadanie? Nie ma sprawy. Przekąska? Proszę bardzo. A może kolacja? Jeśli po treningu to koniecznie! Ze względu na skład jest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda
pora będzie dobra!Cały "bochenek" (w wersji bez
miodu) to 580kcal w tym 19g
białka, 7,7g tłuszczu, 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika . U mnie wyszło z tego 12 kawałków po około 31g- jeden to zaledwie 48kcal!
SKŁADNIKI:215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych
bananów- 3 małe1 duże
jajko100g
mąki pszennej pełnoziarnistej0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejcynamonimbirsól2 łyżki
miodu- opcjonalniePRZYGOTOWANIE:Dodać
mąkę,
sodę, szczyptę
soli oraz
cynamon i
imbir według uznaniaWymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masyCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać
cynamonemPiec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczkaPo upieczeniu odstawić do wystygnięciaPodawać z ulubionymi dodatkamiSmacznego!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterbloghttp://www.naturalnaspizarnia.pl/http://bafavenue.pl/