ßßß Cookit - przepis na Domowy budyń orzechowy

Domowy budyń orzechowy

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie!
Po domowym Belriso (KLIK) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty w przygotowaniu, to również bardzo smaczny. Ten w torebkach nie należy może do szalenie niezdrowych produktów, ponieważ w większości przypadków jego bazę stanowi skrobia, niemniej jednak z łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki.
Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna obaw co do efektu końcowego takiego miksu, a dokładniej jego konsystencji, ale wszystko wyszło idealnie. Ten domowy wyrób to doskonała przekąska. Jeśli chcemy przygotować taki na śniadanie powinniśmy zdecydowanie zwiększyć proporcje lub wzbogacić o dużą porcję dodatków.
Ja oczywiście nie używałam tutaj żadnego słodzidła, ale jeśli tylko macie na to ochotę to śmiało możecie dodać miodu. Całość jest pysznie orzechowa i bardzo kremowa- nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu- jak dla mnie obie wersje są świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka, 9,6g tłuszczu, 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego .
SKŁADNIKI:
15g płatków owsianych
15g kaszy jaglanej
7g migdałów
7g orzeszków ziemnych
1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego
1 łyżeczka miodu- opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz orzeszki ziemne drobno zmielić w młynku lub w blenderze
Do garnka wlać mleko i dodać zmieloną bazę
Gotować do uzyskania gęstej konsystencji ciągle mieszając, aby się nie przypaliło i ewentualnie dodać miód
Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do zgęstnienia
Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/02/domowy-budyn-orzechowy.html