Wykonanie
Czekoladowy,
waniliowy,
śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z
owocami, z
dżemem, z
syropem- tradycyjny
budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie!
Po domowym
Belriso (KLIK) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie
budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty w przygotowaniu, to również bardzo smaczny. Ten w torebkach nie należy może do szalenie niezdrowych produktów, ponieważ w większości przypadków jego bazę stanowi
skrobia, niemniej jednak z łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki.
Budyń wcale nie musi być ze
skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa
kasz, czyli jaglanka oraz
płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają
migdały i
orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna obaw co do efektu końcowego takiego
miksu, a dokładniej jego konsystencji, ale wszystko wyszło idealnie. Ten domowy wyrób to doskonała przekąska. Jeśli chcemy przygotować taki na śniadanie powinniśmy zdecydowanie zwiększyć proporcje lub wzbogacić o dużą porcję dodatków.Ja oczywiście nie używałam tutaj żadnego słodzidła, ale jeśli tylko macie na to ochotę to śmiało możecie dodać
miodu. Całość jest pysznie orzechowa i bardzo kremowa- nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu- jak dla mnie obie wersje są świetne.
Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g
białka, 9,6g tłuszczu, 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego .
SKŁADNIKI:15g
płatków owsianych15g
kaszy jaglanej7g
migdałów7g
orzeszków ziemnych1 szklanka
mleka 0,5% lub roślinnego1 łyżeczka
miodu- opcjonalniePRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane,
kaszę jaglaną,
migdały oraz
orzeszki ziemne drobno zmielić w młynku lub w blenderzeDo garnka wlać
mleko i dodać zmieloną bazęGotować do uzyskania gęstej konsystencji ciągle mieszając, aby się nie przypaliło i ewentualnie dodać
miódZdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do zgęstnieniaPodawać z ulubionymi dodatkamiSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog