ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie

Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1/3 szklanka oleju
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki maku
2 łyżki kakao
Sernik gotowany:
1 kg zmielonego sera
35 dag cukru pudru
3 żółtka
15 dag margaryny
0,5 szklanki mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
jagody
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.
Sernik gotowany:
Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.
Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/sernik-gotowany-na-makowo-kokosowo.html