ßßß Cookit - przepis na Torcik Raffaello

Torcik Raffaello

nazwa

Wykonanie

Jednym ze wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :)
BISZKOPT
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa
500 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru wanilinowego
200 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody
2 fixy do śmietany
150 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
2 łyżeczki cukru pudru
Poncz
150 ml przegotowanej wody
50 ml wódki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1.Żółtka oddzielamy od białek.
2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę.
4.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przerywamy miksowanie, dodajemy białka, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąki i dalej mieszamy łyżką. 5.Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 21 cm.
6.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
7.Żelatynę mieszamy w wodzie.
8.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi.
11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej na noc
Źródło:http://ciemnastronapatelni.blogspot.com/2014/07/torcik-raffaello.html