Wykonanie
Muszę na wstępie zaznaczyć, że do zrobienia tego dania potrzebowałam pomocy. Jak wiemy gotowanie nawet najprostszych potraw z bliską osobą jest cudowne :) Dlatego dziękuję D :* Pomysł na takie zestawienie był bardzo prosty, "zrobić do jedzenia coś szybkiego, pysznego i na ograniczoną liczbę palników (2)". My zrobiliśmy wersję dla osób, które lubią ostre smaki, jednak polecam wersję troszkę bardziej łagodną i taką Wam zaproponuje :)SKŁADNIKI:podwójna
pierś z kurczaka300 g
ryżu1 opakowanie
przyprawy gyros2,5 łyżki
przyprawy curry1 łyżka
soli + szczypta
solipieprz do smaku według uznania2 łyżki
olejuWYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować
mięso. Umyć i oczyścić, a następnie pokroić na większą kostkę. Na patelnie dać łyżkę
oleju i przełożyć
mięso na patelnie. Od razu możemy przyprawić
mięso przyprawą gyros.Do osobnego garnka nalewamy
wodę około 3/4 garnka, dodajemy łyżkę
oleju i łyżkę
soli, czekamy do zagotowania się
wody.Gdy
woda się zagotuje, dodajemy
ryż, cały czas mieszamy i gotujemy około 15 minut.Po 15 minut w garnku już nie ma
wody, więc dodajemy
przyprawę curry,
sól i
pieprz - wszystko dokładnie mieszamy kilka minut.I danie gotowe :) Jeżeli wolicie ostre dania to Dodajecie 3,5 łyżki
curry.Mam nadzieje, że taka wersja przypadnie Wam do gustu.Smacznego! :)