Na kluski śląskie:- ziemniaki- mąka ziemniaczana- sól- oliwaZiemniaki ugotować, ugnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną do ziemniaków w proporcji 1:3 Posolić. Dodać odrobinę oliwy (ja na 1/2kg ziemniaków dałem małą łyżeczkę). Wyrobić ciasto, uformować kluski. Wrzucać do gotującej wody. Gdy kluski wypłyną gotować je jeszcze 2-3 minuty.Sos:- pół dużej cebuli- garść jeżyn- cukier (trzcinowy)- odrobina oliwy- szczypta chili*opcjonalnie kilka kropli octu winnegoCebulę siekamy na drobne paski. Wrzucamy do rondelka z podgrzaną oliwą, solimy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jeżyny**, chili (i ocet). Grzejemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy mniej więcej 2/3 łyżki cukru, mieszamy, wyłączamy ogień i zostawiamy na około 2 minuty.** jeżeli przeszkadzają nam pestki z jeżyn, można przed dodaniem przetrzeć owoce przez bardzo drobne sitko