Wykonanie
Ups!!! Przegapiłam pierwsze urodziny bloga! Najzwyczajniej w świecie zapomniałam! Przyznaję się bez bicia...Moje Pyszne Siódme Niebo 20 marca skończyło rok! A ja ten fakt przegapiłam!No dobra, no to nadrabiając te ponad miesięczne zaległości, z tej okazji zamieszczam przepis na Małe Słodkie Co Nieco. Tytuł posta nie jest przypadkowy, gdyż właśnie w wakacje wystąpił przepis całkiem pokrewny z tą samą kremową masą. Tym razem jednak w odmiennym wydaniu. Raz, że wtedy były to małe babeczki z ciasta kruchego, a teraz jest
biszkopt. Ja wykorzystałam akurat jeden wykrojony blat z dużego
biszkopta i na niego przepis też zamieszczam pozostała część została wykorzystana w innym celu. Dwa, że tym razem w roli
owoców wystąpiły przede wszystkim
truskawki (plus kilka
borówek amerykańskich).
Biszkopt z
truskawkamibiszkopt:6
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy (16 g)1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
wodyłyżeczka
proszku do pieczeniakrem:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1 1/2 szklanki
wody1/2 kostki
masła (100 g) + 3 czubate łyżki6 łyżek
cukrucukier wanilinowy (16 g)250 g
truskawekkilka
borówek amerykańskichOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać
cukier z
cukrem waniliowym. Następnie dodać
żółtka, obie
mąki z
proszkiem do pieczenia oraz
wodą. Wymieszać delikatnie szpatułką na jednolitą masę. Przełożyć do torownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem (
boków nie smarować!). Piec około 40 minut w temp. 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić do góry dnem, by
biszkopt nie opadł i wystudzić.Krem przygotować według tego przepisu.Gotowym kremem posmarować
biszkopt.
Truskawki pokroić na pół i rozłożyć na warstwie kremu.
A na tym zdjęciu wystąpił mały blacik w podobnym anturażu. Kupny wprawdzie, ale nie mogłam się oprzeć pokusie, by strzelić mu fotkę!