Wykonanie
Fakt, aby przygotować risotto trzeba się trochę nastać przy kuchence, mieszać, szatkować, kroić... ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę poświęconą temu daniu.

1 szklanka
ryżu do risotto2 szklanki
wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki)2 łyżki
masła1 pojedyncza
pierś z kurczaka1
czerwona papryka1/2 małego
kabaczkaokoło 10
pieczarek1
cebula3/4 szklanki mrożonego lub świeżego
groszkuok. 15 cm kawałek
porasól,
pieprz,
papryka ostraprzyprawa garam masala (opcjonalnie
kurkuma,
curry)
Masło rozpuścić na patelni, wsypać
ryż i smażyć do momentu aż
ryż stanie się lekko przeźroczysty. Następnie dodawać małymi porcjami
wywar, od czasu do czasu mieszając. Gdy
ryż wchłonie cały
wywar powinien być miękki. Odstawić na bok.Pierś pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, ostawić na 15 minut, a następnie usmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę,
paprykę i
pora w długie paski.
Kabaczka w kostkę,
pieczarki w ćwiartki.
Cebulę podsmażyć na łyżce
masła, po 5 minutach dodać
paprykę, po następnych 5 minutach
kabaczka i
pieczarki, smażyć około 10 minut, następnie dodać
ryż,
kurczaka,
pora i
przyprawy. Wymieszać, potrawa jest gotowa po 2-3 minutach.