ßßß Cookit - przepis na Tofurnik idealny

Tofurnik idealny

nazwa

Wykonanie

Jak już kiedyś wspominałam, nie jestem jakąś wielką fanką tofu. Albo może powinnam powiedzieć 'nie byłam', bo od czasu tego tofurnika dużo się zmieniło ;)
Tofurnik dyniowo-kokosowy
Inspiracja
SKŁADNIKI (forma 16 cm): na masę 'serową':
2 kostki tofu (2 x 180g)
1 szklanka puree z dyni
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - całą stałą część + 4 łyżki płynnej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
6 łyżek ksylitolu
1 łyżka cukru waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny na spód:
1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
1 łyżka tahini (ok. 15 g)
7 namoczonych daktyli
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki gryczanej
ok. 2-4 łyżki wody
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na masę 'serową' blendujemy na gładką masę i wkładamy pojemnik do lodówki na czas przygotowywania spodu.
Masło orzechowe, tahini, namoczone daktyle, wodę i 5 łyżek płatków owsianych dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałą część płatków owsianych i mąkę gryczaną, i już ręcznie wyrabiamy ciasto (musi być plastyczne, ale nie przywierać do dłoni), którym wyklejamy wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy spód przez około 10-15 minut w 180 stopniach.
Na wystudzony spód wylewamy masę 'serową' i całość pieczemy około 60 minut. Po tym czasie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/09/tofurnik-idealny.html