Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam, nie jestem jakąś wielką fanką
tofu. Albo może powinnam powiedzieć 'nie byłam', bo od czasu tego tofurnika dużo się zmieniło ;)
Tofurnik
dyniowo-
kokosowyInspiracjaSKŁADNIKI (forma 16 cm): na masę 'serową':2 kostki
tofu (2 x 180g)1 szklanka puree z dyni1 puszka schłodzonego
mleczka kokosowego - całą stałą część + 4 łyżki płynnej2 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy korzennej6 łyżek
ksylitolu1 łyżka
cukru waniliowegoziarenka z 1
laski waniliisok z 1
cytryny na spód:1 duża łyżka
masła orzechowego (ok. 30 g)1 łyżka tahini (ok. 15 g)7 namoczonych
daktyli8 łyżek
płatków owsianych2 łyżki
mąki gryczanejok. 2-4 łyżki
wodyWYKONANIE:Wszystkie składniki na masę 'serową' blendujemy na gładką masę i wkładamy pojemnik do lodówki na czas przygotowywania
spodu.
Masło orzechowe, tahini, namoczone
daktyle,
wodę i 5 łyżek
płatków owsianych dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałą część
płatków owsianych i
mąkę gryczaną, i już ręcznie wyrabiamy ciasto (musi być plastyczne, ale nie przywierać do dłoni), którym wyklejamy wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy spód przez około 10-15 minut w 180 stopniach.Na wystudzony spód wylewamy masę 'serową' i całość pieczemy około 60 minut. Po tym czasie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.