ßßß
Walentynki były ale się skończyły, a szkoda :) Idąc tą nową nabytą tradycją postanowiłam upiec w tym roku ciasteczka - serduszkaProste jak konstrukcja cepa ciastka kruche :) plus różne polewy posypki pisaki i powiem szczerze mimo 4h w kuchni efekt mnie zadowala.Cóż potrzebujemy500 g mąki najlepiej Szymanowskiej250 g cukru pudru250g - Kasi do pieczenia2 jajka ( nie z lodówki)1 laska waniliikilka kropel aromatu do ciast -śmietankowegoPrzesiewamy mąkę i cukier do miski. Wanilię przekrawamy na pół wybieramy nasionka dodajemy do pozostałych składników. Skórkę z wanilii można włożyć w cukier i szczelnie zamknąć, nada piękny aromat. Dodajemy pokrojoną w kostkę Kasie oraz zapach śmietankowy. Włączamy mikser na wolne obroty lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Wbijamy jajka ciągle miksując lub siekając. Łączymy je z powstałym ciastem. Powstałą masę wyrabiamy ręką na gładką kule. Wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy na podsypanym mąką blacie na dość cienkie ciasto, wykrawamy ciasteczka. Pakujemy na 200 stopni do nagrzanego piekarnika. Ja osobiście piekłam 8 -9 min, wiele przepisów zaleca więcej. Najważniejsze nie przypalić ciastek bo będą okropne! Po tym czasie studzimy na kartce. Ozdabiamy cukrowymi pisakami, lukrem, szczególnie polecam gorzką polewę do ciast... pycha z posypką mega pycha.Smacznego :)