Wykonanie
"Kto zjada ostatki ten piękny i gładki." Zatem spróbujmy. Na słodko, i na ciepło,takie w sam raz o tej
porze roku.Pomysł na poniedzielne wykorzystanie składników. Dlaczego? Zazwyczaj w weekend biesiadujemy z najbliższymi, szykujemy się na imieninki, urodzinki i inne możliwości do spotkania i właśnie wtedy, gdy jesteśmy gospodarzami pojawia się opcja racjonalnego wykorzystania tego, co nam zostało po gościach. Oczywiście wszystko w miarę rozsądku, nie piszę tu o resztkach zostawionych na talerzach, a składnikach tj.:
ziemniaki.To właśnie
ziemniaki i
ser biały staną się dzisiaj bohaterem akcji!Żeby jednak wszystko nie było tak oczywiste, że kroją się leniwe, to pozamieniajmy parę składników. Choćby
mąkę pszenną,
tortową etc. na typ przynajmniej graham;
ser biały nie doprawiajmy
cukrem a słodzikiem lub
miodem; no i
przyprawy: nie tylko
masło, nie
bułka tarta...a sami zobaczcie!Leniwce
cynamonowe na słodko z dodatkiem
owoców, najlepiej dosłodzą Wam tą propozycję.Ach i
przyprawy, z racji pragnienia rozgrzania trzewi zapragnęłam dodać znany Wam pakiet z wyprawy do Torunia (tu poznasz pełen zestaw dodatków).Do rzeczy: przedstawiam leniwce
cynamonowe z
owocami na ciepło.Przepis na leniwce
cynamonowe:
ziemniaki ugotowane
ser biały półtłusty
mąka typ graham
jabłkobrzoskwinieolej rzepakowy/masło roślinnesłodzik/miódSposób wykonania prawie taki sam jak na leniwe tradycyjne, a więc: zagniatamy ugotowane
ziemniaki z
mąką,
serem. Formujemy wałeczek, wałeczki jak najwęższe. Kroimy po skosie albo jak kto woli. Wrzucamy na wrzącą
wodę, i uwaga : bardzo krótko je gotujemy (w przeciwnym razie kluski się rozlecą).I wisienka na torcie czyli
owoce, a więc:
jabłka pokroić w cząstki, z
brzoskwiniami zrobić to samo, przyprawić
cynamonem,
gałką muszkatołową i wrzucić na rozgrzane masełko. Przez chwilę podsmażyć, i gotowe.Smacznego!Ten przepis bierze udział w akcji: