Wykonanie
Słuchajcie naszło mnie! Miałam ochotę na jakąś przekąskę popołudniu, i nie w głowie mi były
owoce albo budynie. Znalazłam
płatki gryczane, i o to, co wycudowałam w ciągu 20 minut. A starczyło na więcej niż jeden podwieczorek.Przepis:cała paczka
płatków gryczanych (200g)2
jajka- ale to była klasa XL1 jabłkogruszka*
żurawina (30-40g)2 łyżki
oleju rzepakowego (20 ml)Oczywiście wszystko dzieje się w jednym naczyniu, najlepiej głębszej misce.
Jaja,
żurawinę i
żurawinę wymieszać razem. Jabłkogruszkę zetrzeć na tarce i dodać do masy. Ułożyć-wylać całość na tacy, wyłożonej pergaminem.Piec w 160 st.C, ok.15 minut.Uwagi: Piekłam z termoobiegiem, zgapiłam się i brzegi nieco się przypaliły. :P* Jabłkogruszka- odmiana
jabłka twardego, soczystego, o smaku
gruszki.
Ciasto po upieczeniu,było jedną dużą formą, dlatego pokroiłam ją na mniejsze prostokątne kawałki. Inwencja należy do Was, chociaż nie da się uformować zbyt wymyślnych struktur, niż kwadraty, prostokąty, trójkąty etc. bo tekstura ciasta na to nie pozwala.Propozycja podania:Wyszło ich z 40 sztuk, ale przyznaję zapomniałam policzyć. Zabierać je można jako przekąskę na II śniadanie, podwieczorek. Albo pokruszyć i dodać do
jogurtu na I śniadanie, jako produkt zbożowy.Wartość energetyczna 1
ciastka (17,5 g)/ 4
ciastek (70 g):Energia: 32 , 3 kcal/ 129 , 2 kcal
Białko: 0,83 g/ 3,32 gTłuszcz: 1 , 05 g/ 4 , 2 gWęglowodany: 5 , 59 g/ 22 , 36 gBłonnik: 0,80/ 3 , 20 gNie pozostaje mi już nic innego, jak życzyć smacznego zakąszania! :)