Wykonanie
Witajcie na naszym nowym blogu :)Będziemy zamieszczać tu nasze ulubione i sprawdzone przepisy.Na sam początek zapraszam do wypróbowania moich ulubionychZapraszam :)Składniki (na ok. 12 muffinek):125 gram
masła lub
margaryny (najlepiej miękkich)125 gram
mąkiok. 2 łyżeczek
proszku do pieczeniaok. 15 gram
cukru wanilinowego125 gram
cukru2
jajkatabliczka
czekolady (milki, alpen gold, wedla... :D)ok. 2-3 łyżki
mlekaSposób przyrządzenia:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
proszek do pieczenia,
masło i
jajka. Wszytko miksujemy (mikserem :D) na gładką masę. Dolewamy do masy
mleka, ale nie za dużo, żeby ciasto było gęste. Mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do formy (najlepiej z papilotkami, ale niekoniecznie) albo silikonowych foremek, do 3/4 wysokości. Gdy masa jest zbyt rzadka wstawiamy do piekarnika (jak będzie nieco podpieczona = gęstsza to wtedy dodajemy
czekoladę), a gdy gęstsza to dzielimy
czekoladę na kawałki i kładziemy na wierzch muffin. Pieczemy ok. 20 min. tj, aż się zarumienią :) Gotowe i smacznego :D
Ten przepis to mój popisowy numer :D Polecam, mi zawsze wychodzą.Ze względu, że bloga nie prowadzę sama i wypadałoby się jakoś podpisywać przyjmuję pseudonim Muffinka, ze względu na moją słabość do muffin i ten przepis :)Zapraszam do komentowania!M uffinka :)