ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowy sernik na zimno z kokosem

Mocno czekoladowy sernik na zimno z kokosem

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie kokos, czekoladę i truskawki to dzisiejszy wpis jest specjalnie dla Ciebie. Przy ostatnich próbach znalezienia idealnego sernika na zimno natrafiłam na przepis z nowej książki Cukiernia Lidla. I o ile spód ciasta pokochałam po samej liście składników, tak masa z samej kremówki nie do końca do mnie przemawiała. Stąd pomysł na stworzenie czegoś własnego na lidlowej bazie, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Jeśli lubicie słodko, czekoladowo i ciekawie to zachęcam Was do poniższego przepisu.
Przepis na blachę 24x24.
Jednak moim zdaniem na mniejszej wyjdzie jeszcze lepiej.
Składniki na spód:
2 tabliczki czekolady z chrupkami (u mnie Fin Carre Crusti Chock z Lidla)
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 opakowanie herbatników w czekoladzie
60g masła
Przygotowanie spodu:
Czekolady razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Należy jednak pamiętać, aby miseczka nie stykała się z wodą, ponieważ czekolada ulegnie zważeniu. Do roztopionej masy wystarczy dodać pokruszone drobno herbatniki i całość wylać na wcześniej zabezpieczoną blachę. Z racji tego, iż moja blacha ma tendencję do przeciekania wyłożyłam ją folią spożywczą, a następnie aluminiową. Ta kombinacja spisała się na medal! Blachę wkładamy do lodówki na ok. 40 minut. W tym czasie możemy przygotować masę serową.
Składniki na górę ciasta
1 kg twarogu z wiaderka
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru
300ml dobrze schłodzonej śmietany 36% (kremówka)
4 łyżeczki żelatyny
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie masy:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i pozostawić do ostudzenia (pamiętajmy o tym, że żelatyna nie może być zimna, ponieważ może stracić swoje właściwości). Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli po prostu na bitą śmietanę. W osobnej misce ucieramy ser z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi, po połączeniu się składników wlewamy porcjami rozpuszczoną żelatynę i również miksujemy (pamiętajmy o tym, aby była ciepła, nie gorąca.. to bardzo ważne). Na samym końcu dodajemy partiami bitą śmietanę i łączymy ją z serem szpatułką. Mikser pozbawiłby masy powietrza i ciasto byłoby niskie. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy truskawkami i wkładamy do lodówki.
Po zastygnięciu masy serowej wylewamy na nią chłodną galaretkę truskawkową (2 galaretki na 700ml wrzącej wody) i ponownie chowamy do lodówki.
Po kilku godzinach nasz sernik jest gotowy do zjedzenia, a wagi łazienkowe do schowania. Jednak od czasu do czasu każdemu z nas należy się słodka bomba. Smacznego!
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2015/04/mocno-czekoladowy-sernik-na-zimno-z.html