Wykonanie
Jeśli lubicie
kokos,
czekoladę i
truskawki to dzisiejszy wpis jest specjalnie dla Ciebie. Przy ostatnich próbach znalezienia idealnego sernika na zimno natrafiłam na przepis z nowej książki
Cukiernia Lidla. I o ile spód ciasta pokochałam po samej liście składników, tak masa z samej kremówki nie do końca do mnie przemawiała. Stąd pomysł na stworzenie czegoś własnego na lidlowej bazie, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Jeśli lubicie słodko,
czekoladowo i ciekawie to zachęcam Was do poniższego przepisu.
Przepis na blachę 24x24.Jednak moim zdaniem na mniejszej wyjdzie jeszcze lepiej.Składniki na spód:2 tabliczki
czekolady z chrupkami (u mnie Fin
Carre Crusti Chock z Lidla)1 tabliczka
czekolady mlecznej1 opakowanie
herbatników w czekoladzie60g
masłaPrzygotowanie
spodu:
Czekolady razem z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Należy jednak pamiętać, aby miseczka nie stykała się z
wodą, ponieważ
czekolada ulegnie zważeniu. Do roztopionej masy wystarczy dodać pokruszone drobno
herbatniki i całość wylać na wcześniej zabezpieczoną blachę. Z racji tego, iż moja blacha ma tendencję do przeciekania wyłożyłam ją folią spożywczą, a następnie aluminiową. Ta kombinacja spisała się na medal! Blachę wkładamy do lodówki na ok. 40 minut. W tym czasie możemy przygotować masę
serową.Składniki na górę ciasta1 kg
twarogu z wiaderka1 szklanka
wiórków kokosowych1 szklanka
cukru pudru300ml dobrze schłodzonej
śmietany 36% (kremówka)4 łyżeczki
żelatyny0,5 kg
truskawek2
galaretki truskawkowePrzygotowanie masy:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej
wody i pozostawić do ostudzenia (pamiętajmy o tym, że
żelatyna nie może być zimna, ponieważ może stracić swoje właściwości).
Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli po prostu na
bitą śmietanę. W osobnej misce ucieramy
ser z
cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi, po połączeniu się składników wlewamy porcjami rozpuszczoną
żelatynę i również miksujemy (pamiętajmy o tym, aby była ciepła, nie gorąca.. to bardzo ważne). Na samym końcu dodajemy partiami
bitą śmietanę i łączymy ją z
serem szpatułką. Mikser pozbawiłby masy powietrza i ciasto byłoby niskie. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, dekorujemy
truskawkami i wkładamy do lodówki.Po zastygnięciu masy serowej wylewamy na nią chłodną
galaretkę truskawkową (2
galaretki na 700ml wrzącej
wody) i ponownie chowamy do lodówki.
Po kilku godzinach nasz sernik jest gotowy do zjedzenia, a wagi łazienkowe do schowania. Jednak od czasu do czasu każdemu z nas należy się słodka bomba. Smacznego!