Wykonanie
skorupki:3 szklanki
mąkikostka
margaryny2
jajkapół szklanki
cukrułyżeczka
sodyszklanka
śmietany kwasnejwszystkie składniki zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki, następnie uformować kuleczki o średnicy ok. 1 cm, upiec skorupki w opiekaczu elektrycznym do orzeszkówmasa:kostka
margaryny0,5 szklanki
cukruok. 500 g
mleka w proszku1/4 szklanki
wodyłyżka
kakaocukier waniliowyposiekane (zmiksowane)
orzechy laskowe albo włoskie
margarynę roztopić w rondelku, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
wodę i
kakao, zagotować, odstawić na parę minut, żeby masa była ciepła, stopniowo dodawać
mleko w proszku (aż masa będzie gęsta) a na końcu
orzechy, miksować, wypełnić skorupki.