Wykonanie
Czarna babka w kropki to ciasto upieczone na postawie przepisu, a właściwie fragmentu przepisu, na Biedronkę z forum Smaczny.pl. Upiekłam to ciasto w formie babki. Dla urozmaicenia dodałam pokrojone
krówki i
rodzynki.
Ciasto białe:3 szklanki
mąki1 kostka
margaryny1 szklanka
cukruZ podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze schłodzić.Ciasto ciemne:1 szklanka gęstej
śmietany3
jajka3 łyżki
kakao0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
sodyJajka dobrze ubić z
cukrem, dodać
kakao,
śmietanę oraz
sodę rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej
wody.Jasne ciasto zetrzeć na grubej tarce, delikatnie połączyć z ciemnym. Ja tarłam porcjami wprost do naczynia z ciemnym
ciastem mieszając delikatnie po każdej porcji. Na końcu dodałam
rodzynki i 4
krówki pokrojone w drobną kostkę. Upiec w temp. 180 stopni, ok. 50 minut.