ßßß Cookit - przepis na Lunch kids! Energia i kolor dla dzieciaków! To co lubią najbardziej!

Lunch kids! Energia i kolor dla dzieciaków! To co lubią najbardziej!

nazwa

Wykonanie

Przed przygotowaniem tego przepisu i posta na blogu, musiałam sięgnąć do źródeł i wypytać wśród najmłodszych w mojej rodzince, co lubią zabierać ze sobą do szkoły na lunch, co lubią jeść w domu kiedy mają wolny dzień a pora obiadu jeszcze nie nadeszła. Oczywiście najmłodsi zaangażowali się w projekt raz dwa. Otrzymałam garść informacji tj. że do szkoły to najlepiej kanapka, wrap, tortila, baton. Spytałam czy np. wzieli by ze sobą placuszki czy naleśniki - bo taki miałam pierwotny zamysł, no i klapa, bo nie. "Jak to zjeść?", "Tyle to ja nie mam czasu na przewie".
W trakcie rozmowy uzyskałam kilka wniosków, że dobrze by było to wsiąść w rękę i łatwo skonsumować, żeby było słodkie i żeby można było się z kimś podzielić - Czy to nie słodkie? ;-)))
I tak powstały rollsy ze świeżą słodką marchewką, masłem orzechowym, pieczonym bananem, bakłażanem i papryką. Wszystko przyprawione cynamonem.
To jest PYSZNE!
;-)))
SKŁADNIKI:
- świeże marchewki Marwit
- 4 plastry bakłażana
- 4 plastry banana
- plaster papryki żółtej
- olej kokosowy do smażenia
- cynamon
- papier ryżowy
- masło orzechowe (po prostu w blenderze zmiksuj orzechy, takie jest najzdrowsze!)
Na patelni na oleju kokosowym usmaż warzywa i banana, dodaj masło orzechowe.
Samaż około 5 minut. Oprósz cynamonem.
Świeże marchewki pokrój w słupki.
Papier ryżowy zmocz wodą, ułóż warzywa i owoce. Zwiń w "rollsa". to także świetna zabawa dla najmłodszych.
Rollsy można jeść na gorąco jak i na zimno.
Gotowe!
Do pojemniczka dołóż kilka marcheweczek do chrupania.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu:
3 majcie kciuki!
;-)))
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/09/lunch-kids-energia-i-kolor-dla.html