ßßß
Skład:(dla dwóch osób)-2 kotlety z szynki,-1 papryczka chili czerwona,-2 łyżki oleju rzepakowego,-1 łyżka sosu sojowego,- 1 duży ząbek czosnku,-1 łyżka kuminu,-0,5 kg ziemniaków,-garść groszku cukrowego,-kilka liści mięty,-sól, cukier, pieprz mielonyPrzygotowanie:Mieszamy 2 łyżki oleju z sosem sojowym, łyżeczką cukru,łyżką kuminu, łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Siekamy i dodajemy czosnek oraz czerwone chili. W tak powstałej marynacie dokładnie zamaczamy kotlety i wstawiamy na 30 minut do lodówki.W międzyczasie ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na półplasterki grubości około 2-3 mm.W dużym garnku zagotowujemy wodę. Ziemniaczki wrzucamy na 3 minuty do wrzątku.Następnie odcedzamy, dokładnie suszymy i smarujemy olejem i posypujemy solą.Rozkładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220stopni aż zbrązowieją lekko.Gdy już będą brązowe z jednej strony przekładamy.Groszek obieramy, wrzucamy do wrzątku na około minutę. Następnie hartujemy zimną wodą.Dodajemy listki mięty.Kotlety wyciągamy z lodówki aby miały temperaturę pokojową.Wrzucamy na rozgrzany grill.Podajemy z ulubionym sosem. U nas słodkie chili.