Wykonanie
Blog skończył dwa lata. Wszystkie przepisy które miałam przyjemność wypróbować znalazły się tutaj. Mój blog to moja książka kucharska, mam ulubione przepisy do których często wracam. Wiele rzeczy jest dla mnie inspiracją. Kolejny rok to kolejne nowe kulinarne cele, jednym z nich będzie rolada makowa na Boże Narodzenie..
Na drugie urodziny bloga zrobiłam coś oryginalnego. Cobbler to zapiekane
owoce pod słodką kruszonką z ciasta, podawane na ciepło. Można użyć
owoców na jakie tylko ma się ochotę, a wierzch udekorować
bitą śmietaną lub słodkim sosem, choć i bez tego jest bardzo słodko. Inspiracja - książka "Zdrowe desery - pastelowe smaki".Składniki (na ok. 6 kokilek)600 g kwaśnych
jabłek4 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cynamonumasło do wysmarowania kokilekKruszonka1 szklanka
mąki pszennej1/2 kostki
masła1/2szklanki
cukru1
jajo1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli i
gałki muszkatołowejWykonanie
Jabłka obrałam pokroiłam w ósemki, wycięłam gniazda nasienne. Kokilki nasmarowałam w środku
masłem, ułożyłam kawałki
jabłek.
Cukier brązowy,
mąkę oraz
cynamon wymieszałam razem i posypałam
jabłka. Kruszonka: Wymieszałam razem
cukier,
mąkę i
proszek do pieczenia, dodałam
jajo, szczyptę
soli, szczyptę zmielonej gałki i zagniotłam ciasto. Kawałkami ciasta posypałam
jabłka, w wierzch kruszonki ułożyłam kosteczkę
masła. Deser piekłam 40 min. w temp. ok. 160 st.